Home / Formació Col·legis / Jornada sobre la trata de persones al Col·legi d’Advocats de Tarragona

Jornada sobre la trata de persones al Col·legi d’Advocats de Tarragona

FOTO ICAT per web

El Col·legi d’Advocats de Tarragona va acollir, el passat divendres 4 d’abril, una Jornada sobre la trata de persones i el nou protocol de Catalunya, organitzada per la Subcomissió d’Estrangeria del Consell de l’Advocacia Catalana (CICAC) conjuntament amb la Secció d’Estrangeria de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Tarragona  (ICAT).

La Jornada va ser inaugurada pel president del Consell de l’Advocacia Catalana, Miquel Sàmper, pel degà de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Figueres, Joan R. Puig, i pel degà de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Tarragona, Manel Albiac, destacant la importància de les Jornades donat que la trata de persones és el tercer negoci mundial i, en canvi, és un dels temes menys tractats en l’àmbit del dret d’estrangeria.

La primera taula rodona girava a l’entorn de “LA PROTECCIÓ INTERNACIONAL EN ELS CASOS DE TRATA DE PERSONES. PROTOCOLS D’ACTUACIÓ. LA VISIÓ DE LES VÍCTIMES: EL PROYECTO MUJER FRONTERA”. Presentada pel degà del Col·legi d’Advocats de Figueres, Joan R. Puig, i moderada per l’advocat Ruben Viñuales, contextualitzat el concepte de “trata de persones”. Tres van ser les ponents de dita taula:  la representant del projecte “Mujer Frontera”, Helga Flamtermesky, que ha presentat en què consisteix aquest projecte, amb quines circumstàncies i problemàtiques s’enfronten donant algunes orientacions als professionals per actuar en la detecció d’aquests casos; Rosa Cendón, Coordinadora del Area de sensibilització i incidència de la Entitat SICAR Adoratrius ha emmarcat jurídicament el concepte de “trata de persones” en la legislació internacional, estatal i catalana, a més de donar alertes als assistents a l’hora de detectar possibles situacions d’explotació en el transcurs de l’assistència jurídica. Per part de l’ACNUR, l’Oficial de protecció, Eva Menéndez, ha explicat els protocols d’actuació de l’ACNUR, especialment en  llocs com els CIES, els centres de menors o els camps de refugiats remarcant que és absolutament necessari que els lletrats nodreixin els expedients d’asil per  a què des de l’ACNUR es puguin entre els informes adequats.

La segona taula rodona versava sobre “L’ACTUAL PROTOCOL D’ACTUACIÓ SOBRE LA TRATA DE PERSONES A CATALUNYA. PROBLEMÀTIQUES I REPTES FUTURS.” Moderada per la presidenta de la Secció de Dret d’Estrangeria, Maite Jiménez, va començar amb la introducció del Subdirector General de Reparació i Execució Penal a la Comunitat del Departament de Justícia, Marc Cerón, que va presentar el protocol d’actuació sobre la trata de persones a Catalunya. Carlos Blázquez, inspector de la UCRIF a Tarragona va explicar quina és la realitat policial davant d’aquestes situacions, quines són les dificultats reals (la falta de declaració, la no assistència de les persones, les declaracions no tangibles). La Cap de l’Oficina d’Estrangers de la Subdelegació del Govern a Tarragona, Pilar Carrasco, va parlar del paper de les subdelegacions del Govern davant de casos de tràfic de persones, explicant que la funció principal és transformar la situació d’irregularitat per a poder tenir la documentació, sense condicionar l’actuació d’investigació de la possible situació d’explotació. L’advocada Mercedes Alconada, especialista en temes de trata de persones, va ser crítica tant amb els mitjans que ofereix l’administració per actuar contra la xacra, però també amb els companys advocats que desconeixen la problemàtica i també va explicar com funciona el torn d’ofici específic de trata de persnes que té el Col·legi d’Advocats de Sevilla. Finalment, Rosa Cendón va fer un repàs crític al protocol català, destacant que es tracta d’un protocol de coordinació i no de protecció, amb el què sembla que la responsabilitat respecte al protecció de les víctimes d’aquesta explotació recau en les entitats socials quan hauria de ser una responsabilitat, com a mínim, compartida amb l’administració, però destacant que des de la signatura del protocol, UCRIF, Mossos d’Esquadra i agents socials treballen organitzadament en la lluita contra la trata de persones.

Si voleu veure per Videostreaming aquesta Jornada entreu aquí.

FONT: Col·legi d’Advocats de Tarragona (ICAT)